Realizacja projektów w 2016 r.

Projekty realizowane przy udziale wsparcia finansowego
Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji

Wydanie książki autorstwa Szymona Pileckiego pt. Chłopiec z Leśnik. Dziennik z lat 1939–1945 w formie audiobooka

Poza tym w roku 2016 Fundacja Karaimskie Dziedzictwo realizuje nastepujace projekty własne oraz przy współudziale innych organizacji:

Kwiecień 2016 – Dokończenie prac związanych z przyłączem wodociągowym na Cmentarzu Karaimskim.

10-13 kwiecień 2016, Ukraina – Współudział (wraz ze Związkiem Karaimów Polskich) w projekcie Konsulatu Generalnego RP w Łucku organizowanym przy współpracy Rady Miasta Łucka pt. „Łuck – miasto wielokulturowe”. Wyjazd do Łucka i na Ziemię Wołyńską śladami osadnictwa Karaimów. Rozmowy z Przewodniczącym Rady Miejskiej o upamiętnieniu miejsc historycznie związanych z Karaimami w Łucku (dwa cmentarze, kienesa, ulica Karaimska). Otwarcie wystawy „Karaj jołłary – karaimskie Drogi. Karaimi w dawnej fotografii”.

Warszawa 18-19.04.2016 – Współorganizacja (wraz Polskim Towarzystwem Orientalistycznym i Wydziałem Orientalistycznym Uniwersytetu Warszawskiego) III Ogólnopolskiej Konferencji Orientalistycznej.

26.04.2016 Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Współorganizacja wraz Katedrą Edukacji i Kultury na Wydziale Nauk Społecznych SGGW spotkania z cyklu BLISCY ZNANI I… NIEZNANI pod tytułem „Karaimi – najmniejsza mniejszość”. Prezentacji książki „Chłopiec z Leśnik” i wykładom o tematyce karaimskiej towarzyszył występ karaimskiego zespołu młodzieżowego Dostłar [Przyjaciele].

Dofinansowanie ze środków FKD sali choreograficznej na potrzeby prób karaimskiego zespołu młodzieżowego Dostłar.

Maj 2016 – W ramach statutowej działalności gospodarczej zakup mieszkania w Warszawie przy ul. Kruczej z przeznaczeniem na wynajem i pozyskiwanie środków na cele statutowe.

Czerwiec 2016 – Zorganizowanie i sfinansowanie plenerowego spotkania członków społeczności karaimskiej z okazji karaimskich świąt Chydży Aftałarnyn.

Lipiec 2016, Litwa – Sfinansowanie zajęć sportowo-rekreacyjnych połączonych z nauką języka karaimskiego dla dzieci młodszych podczas Letniej Szkoły Języka Karaimskiego w Trokach.

Współfinansowanie wraz ze Związkiem Karaimów Polskich części kosztów wynajmu lokalu 204 przy ul. Ciołka 13.

21-23 wrzesień 2016, Warszawa – Współorganizacja wraz z Zakładem Turkologii i Ludów Azji Środkowej Wydziału Orientalistycznego Uniwersytetu Warszawskiego i Ambasadą Republiki Turcji w Warszawie IV Międzynarodowego Kongresu Turkologicznego, w którym Sekcję No. 1 poświęcono zagadnieniom karaimskim.