Wydarzenia (42)

Konferencja z cyklu Konserwacja zapobiegawcza środowiska zorganizowana 22 października 2018 r. przez Instytut Archeologii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie przy współudziale Stowarzyszenia Naukowego Archeologów Polskich, Oddział w Warszawe i Fundacji Karaimskie Dziedzictwo została objęta honorowym patronatem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Program konferencji:

W tegorocznej konferencji z cyklu Konserwacja Zapobiegawcza Środowiska Fundacja Karaimskie Dziedzictwo bierze udział jako partner organizacyjny, natomiast kwartalnik „Awazymyz” – jako partner medialny. Tematem tego wydarzenia naukowego organizowanego przez Instytut Archeologii UKSW 22 października 2018 r. jest "trudne" dziedzictwo mniejszości etnicznych i religijnych, często niezauważane i pomijane.

Problematyka poruszana na konferencji nie pomija też tematów związanych z dziedzictwem karaimskim.

Link do strony głównego organizatora:

W czwartej już edycji wydarzenia Noc Świątyń wzięła w tym roku udział mniejszość karaimska. Wprawdzie Karaimi nie tylko nie mają Świątyni, ale na terenie Rzeczpospolitej w jej obecnych granicach nie istnieje ani jeden karaimski dom modlitwy, niemniej ­­- dzięki uprzejmości Wolskiego Centrum Kultury - 22 września 2018 r. gości zaproszono na ul. Obozową 85 w Warszawie, gdzie podczas czterogodzinnego programu przekazywano wiedzę o Karaimach. Spotkanie w WCK rozpoczął występ Młodzieżowego Zespołu Folklorystycznego DOSTŁAR (Przyjaciele), nieodmiennie gromko oklaskiwanego przez zgromadzoną publiczność. W części informacyjnej Anna Sulimowicz i Adam Dubiński opowiadali zebranym o Karaimach. Publiczność wysłuchała opowieści o historii, religii, języku i kulturze najmniejszej mniejszości, jej cmentarzu i obecności w Warszawie.

Jako że nazwa wydarzenia zobowiązuje, nie zabrakło też historii karaimskich domów modlitwy, tych dawnych w Rzeczpospolitej i obecnie istniejących poza jej granicami, a odpowiedzi na pytania z sali uzupełniły przekazywaną wiedzę.

Jako że całe przedsięwzięcie pod nazwą Noc Świątyń przebiega w formule „otwartych drzwi”, skład publiczności zmieniał się w trakcie spotkania. W sumie, jak policzyła przedstawicielka organizatora Nocy Świątyń, salę przy ul. Obozowej 85 odwiedziło ok. 120 osób. Wspominając organizatorów, nie sposób nie wyrazić podziękowania p. Oli Żegocie za ogromny trud włożony w to przedsięwzięcie, a także pokłonić się Wolskiemu Centrum Kultury za udostępnienie Karaimom sali widowiskowej.

W dniach 5-7 września 2018 odbył się na Uniwersytecie Warszawskim V Międzynarodowy Kongres Turkologiczny zorganizowany przez Zakład Turkologii i Ludów Azji Środkowej Wydziału Orientalistycznego. Partnerem w jego organizacji, obok Ambasady Republiki Turcji i Instytutu Yunusa Emre była Fundacja Karaimskie Dziedzictwo.

W kongresie uczestniczyli naukowcy z wielu światowych ośrodków naukowych. W referatach poruszane były m.in. zagadnienia karaimskie w wystąpieniach naukowców polskich i zagranicznych.

Spotkania podczas Letniej Szkoły Języka Karaimskiego w Trokach były m.in. okazją do zdania relacji z przebiegu projektu realizowanego na podstawie umowy Fundacji Karaimskie Dziedzictwo z Departamentem Wyznań Religijnych oraz Mniejszości Narodowych i Etnicznych w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji, a którego celem jest zachowanie brzmienia języka karaimskiego. W ramach projektu pn. Sporządzenie dokumentacji dźwiękowej ostatnich użytkowników mówionego języka karaimskiego dokonano szeregu nagrań materiału dźwiękowego dokumentującego kompetencje językowe użytkowników języka karaimskiego na Litwie. W wywiadach tych uzyskano kilkadziesiąt plików dźwiękowych z nagraniami w języku karaimskim.

Niezwykle ważnym, dodatkowym efektem ubocznym tego zadania było również zebranie i zarejestrowanie materiału dźwiękowego dotyczącego wielu zagadnień z dziedzictwa kulturowego Karaimów, w tym dawnego życia społecznego i religijnego.

Dzięki uprzejmości dyrekcji Muzeum Łazienki Królewskiew Warszawie i przy udziale finansowym Fundacji Karaimskie Dziedzictwo odbyła się sesja fotograficzna Karaimskiego Zespołu Folklorystycznego DOSTŁAR.

W czerwcowej imprezie plenerowej podczas International Festival of Warsaw - Family picnic w Parku Marszałka Rydza-Śmigłego Fundacja Karaimskie Dziedzictwo zorganizowała karaimskie stoisko informacyjne, a Zespół Folklorystyczny DOSTŁAR wziął udział w specjalnym występie scenicznym.

29.05.2018 amerykańscy studenci uczestnicy zajęć  pn. „Poles Apart: Identity, Diversity, Tolerance” zorganizowanych przez uczelnię Collegium Civitas w Warszawie odwiedzili Cmentarz Karaimski przy ul Redutowej. W ramach spotkania Prezes Zarządu FKD oprowadził studentów z USA wraz z ich opiekunem p. Mariusem Gudonisem po cmentarzu opowiadając o pochodzeniu, religii i języku polskich Karaimów.

W ramach cyklu Bliscy, Znani i Nieznani organizowanego przez Prof. Teresę Zaniewską – Pełnomocnika Rektora ds. Kultury Regionów Wiejskich w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyło się spotkani współorganizowane przez Fundację Karaimskie Dziedzictwo i Związek Karaimów Polskich pn. Kresowe losy polskich obywateli – Karaimi.

W panelu dyskusyjnym głos zabierali prof. Szymon Pilecki, Emilia Maria Zajączkowska-Łopatto, Anna Sulimowicz i Adam Dubiński. Licznie zgromadzona publiczność wysłuchała m.in. opowieści o wojennych oraz powojennych losach i migracjach Karaimów.

Po prelekcjach i dyskusji zebrani obejrzeli występ Karaimskiego Zespołu Folklorystycznego DOSTŁAR w programie opartym na autobiograficznej książce Emanuela Łopatto pt. Byle na Zachód.

Rozpoczęła się realizacja zadania pn. Sporządzenie dokumentacji dźwiękowej ostatnich użytkowników mówionego języka karaimskiego realizowanego w ramach umowy z MSWiA. W pierwszym wyjeździe terenowym na Litwę wzięli udział turkolodzy z Uniwersytetu Warszwskiego i z Uniwersytetu Jagiellońskiego, a także koordynator z ramienia Fundacji Karaimskie Dziedzictwo.

W ramach sesji nagraniowych pozyskano materiał w języku karaimskim, a także cenne wypowiedzi z zakresu dziedzictwa kulturowego Karaimów.

startPoprzednia123Następnakoniec
Strona 1 z 3