Wydarzenia (39)

W dniach 5-7 września 2018 odbył się na Uniwersytecie Warszawskim V Międzynarodowy Kongres Turkologiczny zorganizowany przez Zakład Turkologii i Ludów Azji Środkowej Wydziału Orientalistycznego. Partnerem w jego organizacji, obok Ambasady Republiki Turcji i Instytutu Yunusa Emre była Fundacja Karaimskie Dziedzictwo.

W kongresie uczestniczyli naukowcy z wielu światowych ośrodków naukowych. W referatach poruszane były m.in. zagadnienia karaimskie w wystąpieniach naukowców polskich i zagranicznych.

Spotkania podczas Letniej Szkoły Języka Karaimskiego w Trokach były m.in. okazją do zdania relacji z przebiegu projektu realizowanego na podstawie umowy Fundacji Karaimskie Dziedzictwo z Departamentem Wyznań Religijnych oraz Mniejszości Narodowych i Etnicznych w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji, a którego celem jest zachowanie brzmienia języka karaimskiego. W ramach projektu pn. Sporządzenie dokumentacji dźwiękowej ostatnich użytkowników mówionego języka karaimskiego dokonano szeregu nagrań materiału dźwiękowego dokumentującego kompetencje językowe użytkowników języka karaimskiego na Litwie. W wywiadach tych uzyskano kilkadziesiąt plików dźwiękowych z nagraniami w języku karaimskim.

Niezwykle ważnym, dodatkowym efektem ubocznym tego zadania było również zebranie i zarejestrowanie materiału dźwiękowego dotyczącego wielu zagadnień z dziedzictwa kulturowego Karaimów, w tym dawnego życia społecznego i religijnego.

Dzięki uprzejmości dyrekcji Muzeum Łazienki Królewskiew Warszawie i przy udziale finansowym Fundacji Karaimskie Dziedzictwo odbyła się sesja fotograficzna Karaimskiego Zespołu Folklorystycznego DOSTŁAR.

W czerwcowej imprezie plenerowej podczas International Festival of Warsaw - Family picnic w Parku Marszałka Rydza-Śmigłego Fundacja Karaimskie Dziedzictwo zorganizowała karaimskie stoisko informacyjne, a Zespół Folklorystyczny DOSTŁAR wziął udział w specjalnym występie scenicznym.

29.05.2018 amerykańscy studenci uczestnicy zajęć  pn. „Poles Apart: Identity, Diversity, Tolerance” zorganizowanych przez uczelnię Collegium Civitas w Warszawie odwiedzili Cmentarz Karaimski przy ul Redutowej. W ramach spotkania Prezes Zarządu FKD oprowadził studentów z USA wraz z ich opiekunem p. Mariusem Gudonisem po cmentarzu opowiadając o pochodzeniu, religii i języku polskich Karaimów.

W ramach cyklu Bliscy, Znani i Nieznani organizowanego przez Prof. Teresę Zaniewską – Pełnomocnika Rektora ds. Kultury Regionów Wiejskich w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyło się spotkani współorganizowane przez Fundację Karaimskie Dziedzictwo i Związek Karaimów Polskich pn. Kresowe losy polskich obywateli – Karaimi.

W panelu dyskusyjnym głos zabierali prof. Szymon Pilecki, Emilia Maria Zajączkowska-Łopatto, Anna Sulimowicz i Adam Dubiński. Licznie zgromadzona publiczność wysłuchała m.in. opowieści o wojennych oraz powojennych losach i migracjach Karaimów.

Po prelekcjach i dyskusji zebrani obejrzeli występ Karaimskiego Zespołu Folklorystycznego DOSTŁAR w programie opartym na autobiograficznej książce Emanuela Łopatto pt. Byle na Zachód.

Rozpoczęła się realizacja zadania pn. Sporządzenie dokumentacji dźwiękowej ostatnich użytkowników mówionego języka karaimskiego realizowanego w ramach umowy z MSWiA. W pierwszym wyjeździe terenowym na Litwę wzięli udział turkolodzy z Uniwersytetu Warszwskiego i z Uniwersytetu Jagiellońskiego, a także koordynator z ramienia Fundacji Karaimskie Dziedzictwo.

W ramach sesji nagraniowych pozyskano materiał w języku karaimskim, a także cenne wypowiedzi z zakresu dziedzictwa kulturowego Karaimów.

W dniu 17.03.2018 w ramach Warsztatów Akademickich Programowego Ruchu Odkrywców Związku Harcerstwa Polskiego Adam Dubiński, Prezes Zarządu FKD, poprowadził warsztat dla harcerzy-studentów z terenu całej Polski z zakresu wiadomości o Karaimach, ich historii, religii, kulturze i języku. Celem warsztatu było poszerzenie wiedzy i podniesienie kwalifikacji w obszarze pracy uczestników z dziećmi i młodzieżą w zakresie wychowania obywatelskiego.

Podpisano umowę pomiędzy Fundacją Karaimskie Dziedzictwo a Departamentem Wyznań Religijnych oraz Mniejszości Narodowych i Etnicznych w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji na realizację zadania pod nazwą Sporządzenie dokumentacji dźwiękowej ostatnich użytkowników mówionego języka karaimskiego.

Planowane są wyjazdy na Litwę, gdzie dokonane będą nagrania ostatnich osób mówiących w języku karaimskim. Język karaimski jest wpisany do Czerwonej Księgi UNESCO, jako „język krytycznie zagrożony wymarciem”. W chwili obecnej oprócz kilku osób z najstarszego pokolenia zamieszkujących w Polsce, a urodzonych na Wileńszczyźnie, język karaimski nie jest używany w życiu codziennym. Ostatnich kilkudziesięciu użytkowników języka karaimskiego zamieszkuje na Litwie.

W dniu 1 lutego 2018 r. podpisano Porozumienie o Współpracy między Fundacją Karaimskie Dziedzictwo a Wolskim Centrum Kultury w Warszawie przy ul. Działdowskiej 6. W ramach porozumienia przewidywane są działania związane z popularyzacją mniejszości karaimskiej, w tym występy Zespłu DOSTŁAR i prelekcje nt. Karaimów.

startPoprzednia123Następnakoniec
Strona 1 z 3