Wydarzenia (45)

W programie:

- występ Karaimskiego Zespołu Folklorystycznego „Dostłar” (Przyjaciele),

- prelekcje Adama Dubińskiego, prezesa Fundacji Karaimskie Dziedzictwo oraz dr Anny Sulimowicz-Keruth z Wydziału Orientalistycznego Uniwersytetu Warszawskiego na temat najmniejszej mniejszości etnicznej w Polsce – Karaimów,

- wystawa plakatowa „Karaimi w Niepodległej 1918-1939”.

Zdjecia z tego wydarzanie w galerii na stronie Uczelni i poniżej:

Posłuchaj audycji odnalezionej na kasecie magnetofonowej sprzed 35 lat.

W roku 2018 zadania statutowe Fundacji Karaimskie Dziedzictwo były realizowane przez następujące działania i inicjatywy:

1% dla Fundacji Karaimskie Dziedzictwo.

W końcu roku 2018 Fundacja Karaimskie Dziedzictwo została wpisana przez Krajowy Rejestr Sądowy na listę Organizacji Pożytku Publicznego.

Tym samym cztery lata naszej intensywnej działalności zostało odpowiednio docenione.

Mamy prawo do uzyskiwania odpisu 1% od podatku dochodowego osób fizycznych w zeznaniach podatkowych za rok 2018 i w latach następnych.

Podziel się z nami!

To nic nie kosztuje!

Wystarczy w zeznaniu podatkowym wskazać nasz numer KRS: 0000552759 oraz naszą nazwę: FUNDACJA KARAIMSKIE DZIEDZICTWO.

Chronimy dziedzictwo najmniejszej mniejszości w Polsce.

Dzięki Twemu 1% będziemy mogli robić więcej!

Konferencja z cyklu Konserwacja zapobiegawcza środowiska zorganizowana 22 października 2018 r. przez Instytut Archeologii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie przy współudziale Stowarzyszenia Naukowego Archeologów Polskich, Oddział w Warszawe i Fundacji Karaimskie Dziedzictwo została objęta honorowym patronatem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Program konferencji:

W tegorocznej konferencji z cyklu Konserwacja Zapobiegawcza Środowiska Fundacja Karaimskie Dziedzictwo bierze udział jako partner organizacyjny, natomiast kwartalnik „Awazymyz” – jako partner medialny. Tematem tego wydarzenia naukowego organizowanego przez Instytut Archeologii UKSW 22 października 2018 r. jest "trudne" dziedzictwo mniejszości etnicznych i religijnych, często niezauważane i pomijane.

Problematyka poruszana na konferencji nie pomija też tematów związanych z dziedzictwem karaimskim.

Link do strony głównego organizatora:

W czwartej już edycji wydarzenia Noc Świątyń wzięła w tym roku udział mniejszość karaimska. Wprawdzie Karaimi nie tylko nie mają Świątyni, ale na terenie Rzeczpospolitej w jej obecnych granicach nie istnieje ani jeden karaimski dom modlitwy, niemniej ­­- dzięki uprzejmości Wolskiego Centrum Kultury - 22 września 2018 r. gości zaproszono na ul. Obozową 85 w Warszawie, gdzie podczas czterogodzinnego programu przekazywano wiedzę o Karaimach. Spotkanie w WCK rozpoczął występ Młodzieżowego Zespołu Folklorystycznego DOSTŁAR (Przyjaciele), nieodmiennie gromko oklaskiwanego przez zgromadzoną publiczność. W części informacyjnej Anna Sulimowicz i Adam Dubiński opowiadali zebranym o Karaimach. Publiczność wysłuchała opowieści o historii, religii, języku i kulturze najmniejszej mniejszości, jej cmentarzu i obecności w Warszawie.

Jako że nazwa wydarzenia zobowiązuje, nie zabrakło też historii karaimskich domów modlitwy, tych dawnych w Rzeczpospolitej i obecnie istniejących poza jej granicami, a odpowiedzi na pytania z sali uzupełniły przekazywaną wiedzę.

Jako że całe przedsięwzięcie pod nazwą Noc Świątyń przebiega w formule „otwartych drzwi”, skład publiczności zmieniał się w trakcie spotkania. W sumie, jak policzyła przedstawicielka organizatora Nocy Świątyń, salę przy ul. Obozowej 85 odwiedziło ok. 120 osób. Wspominając organizatorów, nie sposób nie wyrazić podziękowania p. Oli Żegocie za ogromny trud włożony w to przedsięwzięcie, a także pokłonić się Wolskiemu Centrum Kultury za udostępnienie Karaimom sali widowiskowej.

W dniach 5-7 września 2018 odbył się na Uniwersytecie Warszawskim V Międzynarodowy Kongres Turkologiczny zorganizowany przez Zakład Turkologii i Ludów Azji Środkowej Wydziału Orientalistycznego. Partnerem w jego organizacji, obok Ambasady Republiki Turcji i Instytutu Yunusa Emre była Fundacja Karaimskie Dziedzictwo.

W kongresie uczestniczyli naukowcy z wielu światowych ośrodków naukowych. W referatach poruszane były m.in. zagadnienia karaimskie w wystąpieniach naukowców polskich i zagranicznych.

Spotkania podczas Letniej Szkoły Języka Karaimskiego w Trokach były m.in. okazją do zdania relacji z przebiegu projektu realizowanego na podstawie umowy Fundacji Karaimskie Dziedzictwo z Departamentem Wyznań Religijnych oraz Mniejszości Narodowych i Etnicznych w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji, a którego celem jest zachowanie brzmienia języka karaimskiego. W ramach projektu pn. Sporządzenie dokumentacji dźwiękowej ostatnich użytkowników mówionego języka karaimskiego, a realizowanego w partnerstwie ze Związkiem Karaimów Polskich oraz Karaimskim Związkiem Kulturalnym na Litwiedokonano szeregu nagrań materiału dźwiękowego dokumentującego kompetencje językowe użytkowników języka karaimskiego na Litwie. W wywiadach tych uzyskano kilkadziesiąt plików dźwiękowych z nagraniami w języku karaimskim.

Niezwykle ważnym, dodatkowym efektem ubocznym tego zadania było również zebranie i zarejestrowanie materiału dźwiękowego dotyczącego wielu zagadnień z dziedzictwa kulturowego Karaimów, w tym dawnego życia społecznego i religijnego.

Dzięki uprzejmości dyrekcji Muzeum Łazienki Królewskiew Warszawie i przy udziale finansowym Fundacji Karaimskie Dziedzictwo odbyła się sesja fotograficzna Karaimskiego Zespołu Folklorystycznego DOSTŁAR.

startPoprzednia1234Następnakoniec
Strona 1 z 4