Wydarzenia (20)

Fundacja Karaimskie Dziedzictwo wspiera zorganizowanie sportowo-dydaktycznej gry terenowej podczas Letniej Szkoły Języka Karaimskiego w Trokach  z wykorzystaniem elementów nauki języka karaimskiego oraz odniesieniami do karaimskiej spuścizny kulturowej.

Nie od dziś Fundacja Karaimskie Dziedzictwo wspomaga finansowo działania organizacyjne Karaimskiego Zespołu Folklorystycznego DOSTŁAR, którego występy nawiązują do dziedzictwa kulturowego Przodków.

Finansowany jest wynajem specjalistycznych sal przystosowanych do prowadzenia prób Zespołu pod względem choreograficznym.

Ostatnio Fundacja sfinansowała stworzenie nowego serwisu www dla Zespołu.

W dniu 25.06.2017 r. Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego zorganizowało festyn finałowy zwieńczający 12 letni cykl konferencji nt. mniejszości narodowych i etnicznych w Polsce. Trzy dni wcześniej odbyła się kończąca cykl konferencja poświęcona Karaimom.

Przy wsparciu ze strony Fundacji Karaimskie Dziedzictwo w szreniawskim festynie wziął udział Karaimski Zespół Folklorystyczny DOSTŁAR przedstawiając swój program taneczny.

Rolę wystawcy i opiekuna stoiska karaimskiego, na którym prezentowana była nasza grupa etniczna, pełniła Ania Dąbkowska.

W dniu 22 czerwca 2017 r. odbyła się w siedzibie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie XII Konferencja naukowa z cyklu Mniejszości narodowe na ziemiach polskich pt. „Karaimi – historia i kultura”.
Współorganizatorem tego wydarzenia była Katedra Studiów Azjatyckich Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Cegiełki organizacyjne m.in. do towarzyszącej konferencji wystawy dołożyły również i karaimskie organizacje: Fundacja Karaimskie Dziedzictwo oraz Związek Karaimów Polskich.

Referaty na Konferencji wygłosili m.in. Adam Dubiński i Mariola Abkowicz.

Fundacja Karaimskie Dziedzictwo wzięła udział jako partner w organizowanej przez Katedrę Turkologii Instytutu Orientalistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego VIII Ogólnopolskiej Konferencji Turkologicznej  w Krakowie. Wydarzenie to upamiętnia 35. rocznicę śmierci wybitnego karaimskiego turkologa prof. Włodzimierza Zajączkowskiego (1914-1982).

Referaty na konferencji wygłosiły m.in. Emilia Zajączkowska-Łopatto, Mariola Abkowicz i Anna Sulimowicz.

14.04.2017 – Podpisano umowę o wynajem długoterminowy mieszkania przy ul. Kruczej 46 w Warszawie.

Rozpoczynamy zatem realizację działania mającego na celu uzyskiwanie wpływów przeznaczonych na działalność statutową Fundacji.

Na razie są to drobne cegiełki w postaci comiesięcznego czynszu za wynajem, ale mamy nadzieję na powiększenie wpływów w przyszłości.

4.04.2017  – W ramach działalności edukacyjnej Fundacji Karaimskie Dziedzictwo Adam Dubiński wygłosił wykład dla studentów I roku studiów magisterskich Wydziału Nauk Społecznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pt. Karaimi – historia, religia, oświata.

Przeprowadzono remont należącego do Fundacji Karaimskie Dziedzictwo mieszkania przy ul. Kruczej 46 w Warszawie w celu przygotowania lokalu do wynajmu.

22.03.2017 – Reprezentanci Związku Karaimów Polskich i Fundacji Karaimskie Dziedzictwo wzięli udział w posiedzeniu Sejmowej Komisji ds. Mniejszości Narodowych i Etnicznych poświęconemu problemowi zatorów w finansowaniu działań mniejszości z budżetu Państwa.

18.01.2017 – W ramach działalności edukacyjnej Fundacji Karaimskie Dziedzictwo Adam Dubiński wygłosił wykład dla studentów III roku studiów dziennych pedagogiki na Wydziale Nauk Społecznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pt. Działalność oświatowa i kulturalna Karaimów w dwudziestoleciu międzywojennym.

startPoprzednia12Następnakoniec
Strona 1 z 2