Karaimskie tropy w Opolu

Opole2024

Noc Muzeów z Karaimami w Opolu - Spotkanie z Kulturą i Historią

18 maja 2024 r. w ramach tegorocznej Nocy Muzeów, opolskie Centrum Dokumentacyjno-Wystawiennicze Niemców w Polsce zaprosiło mieszkańców i gości miasta na wyjątkowe spotkanie z Karaimami. Wydarzenie to było niepowtarzalną okazją do poznania bogatej kultury, historii oraz tradycji najmniejszej mniejszości etnicznej w polsce.

Bogaty program wieczoru rozpoczęła rozmowa z Mariolą Abkowicz, przewodniczącą Związku Karaimów Polskich, oraz Adamem Dubińskim, prezesem Zarządu Fundacji Karaimskie Dziedzictwo. Goście opowiadali o współczesnym życiu Karaimów w Polsce, ich dziedzictwie oraz inicjatywach mających na celu zachowanie i promocję karaimskiej kultury.

Następnie publiczność mogła podziwiać występy artystyczne. Na scenie zaprezentował się duet wokalny Karolina Matuszkiewicz i Michał Kuliczenko, którzy swoim śpiewem i grą na instrumentach wprowadzili zgromadzonych w magiczny nastrój karaimskich pieśni. Wystąpił również karaimski zespół folklorystyczny Dostłar (Przyjaciele), którego energetyczne tańce zyskały gorące owacje.

Sptkaniu towarzyszyła czasowa wystawa "Karaimskie tropy w Opolu". Ekspozycja ta przedstawia historię Karaimów i ich obecności na terenie Opola i okolic, ukazując wkład w lokalną kulturę oraz codzienne życie społeczności.

Wydarzenie przyciągnęło licznych uczestników, którzy z zainteresowaniem poznawali karaimskie tradycje i historię. Noc Muzeów w Opolu połączyła przeszłość z teraźniejszością, budując mosty między różnymi kulturami i wzbogacając wiedzę oraz zrozumienie dla różnorodności.